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Re: Administrative Reductions inCapital Accounts

You have asked how the Administration may reduce apreviously appropriated capital account under
the Charter or Code ofOrdinances, where capital projects have been previously approved and nearly
completed, but due to the way the project was executed, excess spending authorization was contained
mthe original appropriation. Funds were not borrowed in excess of the amount actually utilized, so
there are no "unexpended funds" available for disposition, but rather it is merely the spending
authorization that is sought to be reduced. Ibelieve for the reasons that follow, that the closeout
provisions ofCode §8-2 permit the Mayor to recommend partial closeouts, which would effectively
reduce the spending authorization in a given capital account.

The Charter does not specifically address the actions proposed. C8-20-7 is entitled "Restrictions on
Capital Project Authorizations at Other Times", i.e., outside the Capital Budgetary process. In it,
there is aprohibition ofamending the Capital Budget, once passed, by adding aproject or adding
funds to an existingproject without arequest by the Mayor, an advisory opinion from the Planning
Board and the approval ofthe Board ofFinance and the Board ofRepresentatives. There is no
prohibition ofamending the Capital Budget by reducing it in C8-20-7. C8-20-9 also specifies that the
approvals by the Boards of Finance and Representatives required for such increases shall require four
votes for the Board ofFinance and a2/3rds majority of the entire membership ofthe Board of
Representatives. C8-20-10, entitled "Capital Project Sunset Provision", provides for the automatic
rescission ofauthorizations for entire Capital Projects under certain circumstances, including those
that have not been commenced for specified periods, and so is not relevant to the question posed. C8-
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20-11, entitled "Excess Capital Project Funds" proscribes the use ofexcess funds in a capital account
for operating expenses, but does not discuss the proposed reduction ofa capital account. None of the
other Charter provisions pertaining toCapital Projects discuss the reduction ofa Capital Account.

Sirnilarly, none of theother provisions of theCharter pertaining tothefiscal boards reserve to them
any power to reduce thespending authorization ina capital account byany procedure outlined
therein. Yetwhere, as here, the authorizations haveproven to be excessive in theexecution of the
project, there certainly should be a procedure toreduce the capital appropriation without having to
completely closing out the project, which may be in progress, and re-appropriate itata different
level. §8-2 the Code ofOrdinances provides for such a process. Itallows for the Mayor to
recommend the closing out ofcapital projects completed andthose that are not completed. While §8-
3permits the reauthorizjation ofsuch unexpended fonds for (arguably) the same orother capital
projects, as pointed out above, there are no "unexpended funds" in the accounts in question.
Therefore, it is my opinion that by following the procedures outlined in §8-2, the spending
authorizations in specified capital accounts maybe reduced.

Briefly, 1believe that under §8-2 the Mayor may recommend the partial closeout ofany capital
project, subject to the prerogative of the Planning Board, Board of Finance or Board of
Representatives bya 2/3rds vote of those present and voting, to reject therecommendation within 60
days oftheir respective receipt ofa report from the Mayor, including a detailed statement ofthe
relevant Department Head outlining the partial closeout and its intended benefit to the City. I draw
the conclusion that "partial closeouts" are permitted under this section primarily because ofthe use of
the words "completed or not completed" in the ordinance. Had "not completed" been only intended
to mean not commenced, then the sunset provisions of the Charter would suffice to address the
situation. Also, itmakes little sense that the Mayor and these Boards can appropriate such an
account, but be unable to reduce the spending authorization during the course ofthe project, should
the need arise.

I hope this answersyour question.


