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Are leases of City property used for Park Purposes subject to the requirements of
Section C6-120-3 of the Stamford Charter?

We have been asked to provide the Board of Representatives Parks and Recreation Committee
with a legal opinion concerning whether leases of City park land must be approved under Charter
section C6-120-3. The text of this section follows:

Sec. C6-120-3. - To Restrict Disposition of Land Used for Park Purposes.

No property consisting of more than 20,000 square feet owned by the City
and used for park purposes may be sold or otherwise transferred except
after approval for such sale or transfer by public referendum.

Property consisting of 20,000 square feet or less, owned by the City and
used for park purposes may be sold or otherwise transferred after written
approval of the Mayor, the Planning Board, the Board of Finance and by a
two-thirds' vote of the entire membership of the Board of Representatives.
No adjacent land can be similarly sold or otherwise transferred within
fifteen years thereafter except by a vote of referendum as may be set forth
in the General Statutes. If the City takes any land for highway or other
purposes, which land was purchased for park or other recreational or open
space purposes, or for which bonds were issued for such purposes, or
which had been dedicated for such purposes, the City shall provide
comparable replacement land at least equal in value and per unit area size
to the value and per unit area size of the land taken, provided before such
land is taken for highway or other purposes a public hearing shall be held
in the manner provided by the General Statutes.
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Specifically, we have been asked whether a lease of park land is considered a “transfer” of
property under C6-120-3.

“In construing a city charter, the rules of statutory construction generally apply....” Fi ennell v.
City of Hartford, 238 Conn. 809, 813 (1996), citing Stamford Ridgeway Associates v. Board of
Representatives, 214 Conn. 407, 423 (1990).

Thus, “[w]hen construing a [charter], [o]ur fundamental objective is to ascertain and give effect
to the apparent intent of the legislature.... In other words, we seek to determine, in a reasoned
manner, the meaning of the statutory language as applied to the facts of [the] case, including the
question of whether the language actually does apply.... In seeking to determine that meaning,
General Statutes § 1-2z' directs us first to consider the text of the [provision] itself and its
relationship to other [provisions in the Charter]. If, after examining such text and considering
such relationship, the meaning of such text is plain and unambiguous and does not yield absurd
or unworkable results, extratextual evidence of the meaning of the [provision] shall not be
considered.” Considine v. City of Waterbury, 279 Conn. 830, 836-37 (2006).

Under the principles of statutory construction, we need to look first to the words used in C6-120-
3 and then to their relationship to other related provisions in the Charter in order to determine
whether the reference to a “transfer” of property in C6-120-3 is intended to include a lease of
property.

In addition, it is a well-established principle of statutory construction that, where there is a
specific provision addressing the issue, the provision with the specific term will prevail over

. . 2 . . .
more general provisions.” In other words, here, where the Charter provides in specific terms for
the procedure required to approve a lease, that provision — C1-50-3 — will control the leasing
procedure over any other more general provision that does not in specific terms concern leasing
such as C6-120-3.

C6-120-3 does not contain the word “lease.” However, as noted in a prior opinion of the Law
Department concerning this issue,’ the Charter does contain a separate provision, C1-50-3, which

! § 1-2z. Plain meaning rule

The meaning of a statute shall, in the first instance, be ascertained from the text of the statute itself and its
relationship to other statutes. If, after examining such text and considering such relationship, the meaning of such
text is plain and unambiguous and does not yield absurd or unworkable results, extratextual evidence of the meaning
of the statute shall not be considered.

Z «“The provisions of one statute which specifically focus on a particular problem will always, in the absence of
express contrary legislative intent, be held to prevail over provisions of a different statute more general in its
coverage.” Housatonic Railroad Co. v. Commissioner of Revenue Services, 301 Conn 268, 302 (2011).

3 August 4, 2017 Opinion of Assistant Corporation Counsel Michael Toma, Re: Lease Between City of Stamford
and Woodway Country Club.
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specifically references leases and sets forth the procedure that must be followed to “lease” City
property:

Sec. C1-50-3. - Disposition of Real Estate.

No purchase or lease of real estate by the City and no sale or lease of any
real estate belonging to the City shall be valid unless approved by the
Mayor, the Planning Board, the Board of Finance and the Board of
Representatives. The Board of Representatives is authorized to enact
ordinances governing the purchase, sale, lease or other disposition of such
real estate.

Other provisions of the Charter which specifically reference leases are consistent with the
conclusion that that the procedure to be followed for leases is found in C1-50-3. See, e.g., C2-
10-2 — Powers of the Board of Representatives (“The Board of Representatives shall have the
following powers: . . . (10) To approve the purchase, sale or lease of real property.”); C6-30-13 -
Procedure for Reviewing Public Works Proposals (“No action shall be taken by the City on any
proposal involving the . . . sale or lease of . . . parks . . . until it has been referred to the Planning
Board for a report.”).*

Similarly, the only Charter provision other than C6-120-3 which specifically refers to the transfer
of real property, C8-60-9, contains the word “transfer” in the title and concerns only
circumstances in which title to the real property is transferred. The word “transfer” is not used in
the Charter to describe a lesser interest in real property such as a lease.” The other provisions in
the Charter which specifically reference transfers do not concern real estate transactions.®

# While C6-30-13 provides that the Planning Board must, in general, approve public works projects, it also provides
that the Board of Representatives may override the Planning Board’s disapproval by a two-thirds (2/3) vote. C1-50-
3, however, requires that the Planning Board approve any purchase or lease of real estate by the City or sale or lease
real estate belonging to the City.

5 Sec. C8-60-9. - Title Transfer. If the Board of Representatives adopts the report of the Director of Administration
with or without modifications, it shall transmit the same with its resolution of adoption to the Mayor, and the Mayor
shall, within ten (10) days thereafter, return the same to the Board of Representatives with approval or disapproval
noted thereon. If the Mayor approves the resolution, any land to be taken shall be deemed condemned. Title to such
land shall vest in the City in accordance with the General Statutes.

¢ Other places the word “transfer” is used in the Charter include C7-10-8, C8-30-2, C8-30-3, C8-30-11, and C8-30-
12 (transfer of funds); C5-20-10 and C7-20-6 (transfer of job position/status); C7-30-8 and C7-40-12 (transfer of
pension benefits); and C9-10-4 (transfer of records and personal property).
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This review of Charter provisions supports the conclusion that the word “transfer” in C6-120-3 is
not intended to include a “lease” or any other contract for a lesser interest in real estate.” The
Charter uses the word “transfer,” in relation to real property, only to describe a transaction that
involves a change in title. When C6-120-3 refers to a “sale or transfer” of real property or to
property “sold or otherwise transferred,” it is referring to instances in which the title or
ownership of the property is changed as by sale or gift.

State statutes under which municipal powers are established confirm this interpretation. Itis,
thus, explicit under these statutes that a “transfer” of real property does not refer to a “lease.”
These statutes expressly differentiate a “lease” from a “transfer” of property. See, for example,
Conn. Gen. Stats. § 7-163e (Public hearing on the sale, lease or transfer of real property owned
by a municipality)s; or Conn. Gen. Stats. § 8-137 (Transfer, sale or lease of real property in a
redevelopment area).

Finally, confirmation of the fact that leases of park land are covered under C1-50-3 rather than
C6-120-3 can also be drawn from the historical treatment of such leases.

At our request, the Board of Representatives office reviewed the approvals by the Board of the
following leases of park land and determined that none of these votes was put to referendum or
required a supermajority.

o The Board approved a three year lease with the Golf Authority for Sterling Farms
Golf Course in 1990. The current lease was approved in 2007 with an expiration
of 2019 and two five year options.

7 Moreover, reading C6-120-3 to include lesser interests in real estate within the meaning of transfer would lead to
absurd or unworkable results. It would clearly be absurd and unworkable to require a referendum or a two-thirds
(2/3) vote of the Board of Representatives for a permit to use a park for an event or for a license to use park land for
a summer sports program.

8 §7-163e. Public hearing on the sale, lease or transfer of real property owned by a municipality

(a) The legislative body of a municipality, or in any municipality where the legislative body is a town meeting or
representative town meeting, the board of selectmen, shall conduct a public hearing on the sale, lease or transfer of
real property owned by the municipality prior to final approval of such sale, lease or transfer. Notice of the hearing
shall be published in a newspaper having a general circulation in such municipality where the real property that is
the subject of the hearing is located at least twice, at intervals of not less than two days, the first not more than
fifteen days or less than ten days and the last not less than two days before the date set for the hearing. The
municipality shall also post a sign conspicuously on the real property that is the subject of the public hearing.

(b) The provisions of subsection (a) of this section shall not apply to (1) sales of real property, except park land,
open space or playgrounds, if the fair market value of such property does not exceed ten thousand dollars, (2)
renewals of leases where there is no change in use of the real property, and (3) the sale, lease or transfer of real
property acquired by the municipality.
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e The Board approved a thirty-year lease with Soundwaters in 1999.

e The Board approved a twenty-five year lease with the Bartlett Arboretum
Association in 2002.

e The Board approved a ten-year lease with Fore Seasons Restaurants LLC in 2004
to operate the Brennan Golf Course restaurant.

¢ The Board approved a fifty-year lease with Stamford Sailing Foundation, Inc. in
2005.

o The Board approved a ten-year lease with two additional five year renewals with
Halloween Yacht Club in 2006.

e The Board approved a five-year lease with automatic five year renewals with
Woodway Country Club in 2007.

e The Board approved a one-year license agreement with automatic one-year
renewals with the Mill River Collaborative in May of 2012.

e The Board approved a twenty-year lease with Wildlife Orphanage, Inc. in May of
2012 for a portion of Mianus River Park.

The fact that these leases of park land were approved by the Board demonstrates that the Board -
- and the City Administration -- have long understood that the super-majority/referendum
procedures in C6-120-3 do not apply to leases of park land. Since the first of these leases was
approved by the Board, the Charter has been revised three times — in 1995, 2004 and 2012. The
text of the pertinent Charter sections has remained consistent throughout the entire period of
time, indicating that the City, Board, Administration and three Charter Revision Commissions
did not have an issue with the Board’s practice of approving park land leases under the leasing
provisions of the Charter. The Charter could have been, but was not amended at least three times
to make leases subject to the referendum/supermajority requirement of C6-120-3. As a matter of
statutory interpretation, “the failure of the legislature to take corrective action” may be
interpreted to mean “the legislature’s acquiescence in [the] construction of a statute . . .” State v.
Evans, 329 Conn. 770, 805 (2018).

In conclusion, C6-120-3 does not apply to leases of park land. The process for approval of such

leases is contained in C1-50-3.
* % % 3k



